Week van de Alfabetisering in Utrecht

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Op maandag 7 september opent burgemeester Jan van Zanen de Week van de Alfabetisering in Utrecht. In heel Nederland worden honderden taalactiviteiten georganiseerd om het belang van lezen en schrijven te benadrukken. De stad wil met het accent op Taal voor de Toekomst het belang van de taalontwikkeling bij kinderen benadrukken zodat iedereen kan meedoen in de samenleving.

In de stad Utrecht zijn er naar schatting 30.000 mensen tussen de 16 en 65 jaar die grote moeite hebben met lezen en schrijven. Dit is 10% van alle inwoners. In heel Nederland heeft 1 op de 9 mensen moeite met lezen en schrijven.  Zo kunnen zij moeilijk hun mail of de krant lezen, ondervinden zij moeilijkheden bij boodschappen doen en moeten zij hulp inroepen bij het lezen en invullen van een contract of formulier.

Taal voor de toekomst
Wethouder Margriet Jongerius heeft veel waardering voor de meer dan 700 taalvrijwilligers die in Utrecht actief zijn. Veel activiteiten zijn gericht op mensen die in hun jeugd minder uit het onderwijs hebben kunnen halen of van elders komen en nu hier hun weg moeten vinden. “Dat blijven we in Utrecht ook zeker doen en belangrijk vinden. En om te benadrukken dat je met taal niet vroeg genoeg kan beginnen, vragen wij deze week extra aandacht voor de taalontwikkeling van kinderen.” De Utrechtse consultatiebureaus, de Bibliotheek, de Voorleesexpress, voorscholen en scholen voor basis en voortgezet onderwijs zetten zich in om eventuele taalachterstanden zo vroeg mogelijk op te sporen en te voorkomen of in te lopen.

Programma
Op maandag 7 september geeft burgemeester Jan van Zanen de aftrap voor de landelijke Week van de Alfabetisering. Nadat het verhaal De sprookjessprokkelaar, geschreven door Paul van Loon en Prinses Laurentien, wordt voorgelezen, geeft een wekker om 11.55 het sein voor de officiële start van alle activiteiten. Op verschillende basisscholen in Utrecht lezen spelers van FC Utrecht verhalen voor op maandag 7 september. Donderdag 10 september lanceert Paul van Loon de Dolfje Weerwolfje-game op OBS de Rietendakschool en op diezelfde dag is er een bijeenkomst voor taalvrijwilligers in het stadskantoor in Utrecht. Voor een compleet overzicht van activiteiten in Utrecht zie www.wvdautrecht.nl.

Landelijke Week van de Alfabetisering
Van 7 t/m 13 september is het de elfde Week van de Alfabetisering. Deze landelijke campagneweek vindt jaarlijks plaats rond Wereldalfabetiseringsdag. Stichting Lezen & Schrijven roept anderen op om onder de noemer Tijd voor Taal evenementen te organiseren die het belang van kunnen lezen en schrijven benadrukken. Kijk voor meer informatie en een overzicht van alle activiteiten op www.tijdvoortaal.nl.

Cookieinstellingen